Tema for dette innlegget er hydroponi. Et fint ord som kan bli familiært for mange kjøkkendyrkere etter hvert. Ordet kommer fra gresk hydro (vann) og ponos (arbeid). Vi kan kalle det vannkultur, altså det å dyrke i vann. Kommersielt har metoden vært benyttet i lang tid, men den er forholdsvis lite kjent og brukt i hjemmene våre.

Kort sagt handler det om å dyrke vekster med røttene i vann i stedet for i jord. Vannet tilsettes en næringsoppløsning, og planten har det den trenger. Metoden fungerer supert for bladplanter som salat eller krydderurter, mens rotvekster som gulrot og kålrot naturlig nok ikke er egnet.


Vi kan tilby et system for denne formen for dyrking,  kalt «Harvy». En stilren kasse som kan plasseres på kjøkkenbenken eller i vinduet – eller hvor som helst ellers hvor det er god tilgang på lys. Kassen har lokk med hull som passer til medfølgende brikett (for å putte frøene i), slik at systemet blir lukket. Det blir ingen fordamping, alt vann må passere via plantene. Dermed kan systemet passe seg selv i inntil tre uker uten påfyll av vann og næring. Salat og urter og andre fristende godsaker kan stå friske og klare til bruk inne – lettvint,uten jordsøl, uten hodebry, og uten at man har særlig grønne fingre.

Harvy må plasseres lyst, det er viktig for et godt resultat. Om sommeren er ikke det så vanskelig, men om vinteren behøves ekstra lys for å få det til å gro godt. Til Harvy finnes tilpasset LED-lys som f. eks kan festes til vinduet med sugekopper.

Det er så godt som bombesikkert at alle vil lykkes med å dyrke frodige planter på denne måten. Se www.harvy.no for mer info.

Bildene er hentet fra Harvys hjemmeside, som Nelson Garden og Hemmaodlat står bak.