Julestjerneblomsten kan vel sies å være en av topp-ingrediensene når det gjelder å slå an julestemning, og det er praktisk for alle å kjenne til hvordan man steller denne planten.  Kanskje kan det også være morsomt å vite litt om historikk og utvikling? Her kommer en liten fortelling om Euphorbia pulcherrima, som er det botaniske navnet på julestjerne. Euforbos er gresk for velfødd, og pulcherrima er latin for vakker.

Julestjernen vokser naturlig i sentral-Amerika, der lys- og temperaturforhold gjør at den blomstrer fra november til januar. Aztekerne i det sørlige Mexico visste å benytte seg av planten for å farge tekstiler røde, men selve juletilknytningen mener man oppsto på 1700-tallet, da munker kom med kristendom til Mexico. Man benyttet seg av julestjernens fargeprakt i religiøse prosesjoner. Tidlig på 1800-tallet ble den såkalt ‘oppdaget’ av USAs ambassadør til Mexico: Joel Roberts Poinsett. Noen kjenner sikkert igjen navnet Poinsettia, som er hva julestjerne kalles i USA.

Den første kommersielle bruken av julestjerne i USA startet med produksjon av snittblomster i California. Tidlig på 1900-tallet mente et lyst hode i familien Ecke at denne planten, som tilfeldigvis blomstret rundt juletider, måtte kunne selges til jul. Det fikk han rett i, og han ble leverandør til fasjonable hjem i Beverly Hills og Hollywood. Utviklingen var god, og Ecke-gården kunne snart leve av å produsere morplanter til gartnerier over hele USA, som i sin tur høstet og solgte blomstene.

Men dette var snittblomster, og det ble etter hvert interessant å utvikle julestjerneplanter som kunne fungere som potteplanter – lubne, tette planter som kunne leve lenger enn snittblomstene. Gjennom årenes løp har man drevet foredlingsarbeid for å utvikle kultivarer med ønskede vekstegenskaper, nye farger, god forgreining osv. For å klare å ‘forvandle’ den ville varianten til de over hundre kultivarene som finnes i dag, har det vært nødvendig å utvikle stadig nye teknikker for foredling, og ikke minst har man måttet identifisere visse organismer og deres effekt på arvematerialet i planten. Våre tiders teknologiske utvikling har hatt betydning for planteforskning, og har bidratt til at mange variasjoner av julestjerne har dukket opp de siste tiåerene. Julestjerne er i dag sannsynligvis den aller mest solgte planten på verdensbasis, og brukes som pynt til jul over hele kloden. En superstjerne!

Julestjerne har egentlig ikke blomster som er noe å skryte av når det gjelder det dekorative, siden de ‘bare’ består av gule knopper i sentrum av de fargede bladene som er selve stasen.  Det fordelaktige er at allergikere kan ha effekt av å fjerne blomstene – planten er julefin uansett.

Når du tar med deg en julestjerne hjem fra butikken: Beskytt mot kulde og trekk under transport, det liker denne skjønnheten med meksikanske aner veldig dårlig, og den kan reagere med å kaste bladene. Vel hjemme er det beste er en lys plassering (så lys som mulig nå på svarte vinteren!), og jevnt, lett fuktige forhold. Dvs vanning titt og ofte, men ikke så mye i gangen – heller litt for lite en litt for mye .

Nyt julestjernen og julestemningen 🙂