De første bladene som dukker opp når frøet spirer, er frøblad. De ligner som regel ikke på de bladene planten får seinere, de som kalles ekte blader. Vi opplever som oftest at det er to frøblad (tofrøbladet), og noen ganger ett (enfrøbladet, f.eks gress i plenen). Frøbladene er fortroppen som sendes ut fra den energipakken et frø er. Fotosyntese i frøbladene sørger for vekst inntil spiren har utviklet rot og ekte blader. Inni et knøttlite frø ligger det altså anlegg til frøblad, samt matpakke til utvikling og vekst. Frø, altså! Frøbladene er programmert til å dø når pionerjobben er gjort, opptredenen er fantastisk, men kort, og ender æreløst med gulning og død. Det er rett og slett som det skal være at disse bladene skranter bort.

Spirer av basilikum og salat

Hvis vi har breisådd frø i en såkasse, i mager jord, trenger planten et bedre sted å være når den er stor nok. Ikke flytt den for tidlig. Når den har fått et par EKTE blader, er det greit å prikle den over i en større potte med mer næringsrik jord. Løsne forsiktig på jordlaget under røttene, hold planten i et blad og frigjør den med list og lempe. Putt den i et lite hull du har stukket i jorda i det nye hjemmet, og trykk varsomt til. Sett den like dypt som den sto før. Det funker å bare bruke fingrene, men det er mer praktisk å hjelpe til med en butt pinne – bakenden av en blyant, for eksempel. Frø som er singelsådd i hver sin lille plugg eller potte, kan pottes om til større og bedre bolig når røttene har vokst såpass at rotklumpen henger sammen. Vann etterpå, så ‘slammes’ det til rundt rota.

Stemorsplante som har rotet seg godt i et pluggbrett

For mange planter gjelder det å ikke gå for mye opp i pottestørrelse ved ompotting. Små røtter i stort jordvolum kan resultere i dårlig vekst. Det er også fare for at oppvannet jord forblir veldig våt, siden den lille rota ikke bruker så mye vann. Det trives ikke en ellers lovende småplante med, og får dårlig rotvekst. Tommelfingerregel: Øk et par cm i diameter ved ompotting. Noen planter kan det være aktuelt å potte om flere ganger før de kan komme ut.

Hvis vi nå er i april, er det enda noen uker til vi kan flytte plantene ut. For den som har drivhus med kontrollert temperatur er det greit. For den som må ha plantene stående inne i boligen, er det litt mer krevende. Det gjelder å tenke lys. I april er lyset i vinduskarmen tilstrekkelig, men bare en halvmeter inn fra vinduskarmen blir lysmengden radikalt dårligere. Still plantene så lyst som mulig. Har man en vinduskarm i et kjøligere rom (15-18 grader), er det flott. Jo høyere temperaturen er, jo mer lys trenger planten.

Når faren for frost er over, er tiden inne for å flytte plantene ut. Da er det viktig å la plantene venne seg gradvis til utelivet.  Les her om hvordan du herder plantene.