Det er en stor overgang for planten å komme fra et gartneri eller en vinduskarm, for så å bli flyttet ut i det fri. Det gjelder for alle planter som har vokst opp innomhus, og det gjelder både om våren og lenger ut på sommeren. Derfor er det lurt å venne plantene gradvis til naturelementene – altså å herde dem.

Hva er det som er så tøft med å komme ut, da? Jo, det er møtet med sol, vind og kalde temperaturer.
En plante kan bli solbrent. Den vil utvikle ‘solfilter’ ute, men det tar ei ukes tid. Denne beskyttelsen utvikles ikke innendørs.
Vind er uttørkende, og kan dessuten gi planten mye juling, den har ikke vært nødt til å utvikle styrke til å motstå selv det minste vindpust mens den sto inne.
Møtet med kalde temperaturer kan være problematisk.

Hvis været er overskyet og ellers behagelig og greit de første dagene, trengs ingen spesiell tilvenning. Men ved sol, vind eller kulde og bistert vær kan det skje at planten får bladskader og blir stygg, og det er kjedelig nok i seg selv. I tillegg kan det hende at den blir ‘deppa’ av det hele og tar en pause i utviklingen. Så kjør på med en tilvenningsperiode, det lønner seg.

Hvor lenge tilvenningen bør vare, avhenger av type plante og hvordan været er. Men ei ukes tid burde være nok for de fleste plantene – og i mange tilfeller holder det med kortere tid.

Hvordan?
Den enkleste måten å gjøre det på: Sett planten lunt og i skyggen, gjerne under tak hvis det er fare for tung nedbør. Er det vanskelig å finne et slikt sted, kan du skjerme planten med fiberduk e.l., eller sette noe foran den som beskytter litt mot vind og sol. Hvis du fikk den med i en papirpose da du kjøpte den, kan du la den stå i posen noen dager (men ikke hvis det er trangt i posen). Posen skjermer fint mot vind (og sol, hvis den er høy nok) Da er det også lett å ta den inn om natten, det kan det jo være behov for tidlig i sesongen, mens det ennå forkommer frost.

Eventuelt kan du la planten stå ute en liten stund, ta den inn igjen, og øke utetiden gradvis for hver dag.

God plantevår! wink