Hagekalender

– en liten veiledning som kan være til hjelp gjennom hageåret.
Vi har store variasjoner i klima i dette landet, så tilpass kalenderen etter geografien.
 Her har vi tatt utgangspunkt i våre lokale, trønderske forhold.  (Stjørdal)

Januar

Nyte starten på det nye året! Hva med litt bålkos i hagen?

Vurder mulige tiltak mot nærgående rådyr og andre firbeinte.

Lese inspirerende hagelitteratur, planlegge årets avling og kjøpe frø.
Frø som har gått ut på dato, er ikke nødvendigvis ubrukelige, test spireevnen på denne måten: Legg noen frø på et fuktig kjøkkenpapir på et brett e.l., dekk med plast og la brettet stå i romtemperatur til frøene (forhåpentligvis) spirer. Tell opp og regn ut spireprosenten, og sammenlign med angitt spireprosent på frøpakken. Frø med redusert spireprosent kan godt brukes, vi bare sår tettere.

Paprika, chili, kjempeverbena og blodbeger sås i januar. Husk tilleggslys for å unngå lange og skranglete planter.

Spinat, salat, gulrot og persille m. fl. kan vintersås ute. Så tidlig sådd kan gi risiko for at frøene spirer for tidlig ved en eventuell varmeperiode, men som oftest går det bra.

Februar

Tidlig februar er siste frist for grov beskjæring av såkalte blødere, f.eks. bjørk, bøk, agnbøk, lønn, kirsebær, plomme, fersken, magnolia. De klarer ikke å stenge sårene ved vårbeskjæring, og når sevjen stiger vil den strømme ut av treet. Vedlikeholdsbeskjæring (beskjæring av tynnere greiner) kan imidlertid foretas også i juli –  september.

Så flere grønnsaker som trenger lang forkultur, som purre, artisjokk og selleri. Kanskje noe av det du sådde i januar har vokst opp og gjennomrotet såpotten sin, og må pottes om. Husk fortsatt tilleggslys.

Rist tung snø av busker og trær for å unngå brekkasje, men samle gjerne snø over/rundt roser, krukker og planter som ikke er så hardføre.

Beskytt vintergrønne vekster mot vårsol med strie, granbar eller andre pustende materialer.

 

Mars

Om du ikke har skjermet vintergrønt mot vårsol og tørkende vinder ennå, bør du gjøre det nå.

Foreta beskjæring av busker og trær (feb – mars – april)
Tommelfingerregel: Etter vinterkulde, før knoppsprett. (Obs: Se februar for unntak!)
Velg en dag med tørt vær, og unngå temperaturer kaldere enn -10 grader.  Merk: ALL KRAFTIG beskjæring bør gjøres tidlig vår. Lettere vedlikeholdsbeskjæring kan gjøres gjennom hele vekstsesongen.
Forsommerblomstrende busker har dannet blomsterknopper året før, og beskjæres etter blomstring. (Vi kan også beskjære dem nå på våren, men da må vi tåle å miste hele eller deler av årets blomstring). Dette gjelder f. eks. søtmispel, gyvel, fagerbusk, leddved, skjærsmin, rhododendron, syrin, hvitblomstrende spirea.
Vent med å beskjære roser til bjørka har fått ‘museører’.

Rengjør drivhuset, det nærmer seg småplantetid 🙂

Kraftig raking av plenen gir gode forhold for nye gresspirer. Men ikke for tidlig, la plenen tørke opp først.

Sjekk at det står bra til med overvintrende planter som pelargonium, agapanthus, osv. Snart er det tid for å drive dem fram med vann, lys og varme.

Så fort jorda ute er tint opp, kan du så spinat, reddik, salat – men ingen grunn til panikk ennå, det er god tid. Har du drivhus, er det en fin plass for en tidlig avling av de aller første bladgrønnsakene.

Inne kan du begynne så smått med å så noe av det som skal ut i kjøkkenhage og blomsterbed. Den utålmodige kan starte med f.eks rosenkål og blomkål, og tomat til veksthuset, men det meste bør nok vente litt til. Husk at det ikke er så veldig aktuelt med utplanting før i mai-juni, det kan bli komplisert å hanskes med veksten innomhus hvis man starter for tidlig.

Nå begynner det å bli spennende å se etter spirer av hvitløk og blomsterløker.

Forgro poteter (ikke nødvendig, men gir en tidligere start), og husk å bruke sertifisert settepotet for å unngå spredning av sykdommer/skadegjørere.

 

April

Start årets ugressjakt, rotugress sitter løst tidlig om våren.

I tillegg til påskeliljene, kan vi nå pynte med kuldetålende blomster som stemor og nellik.

Prikle/pott om småplanter som har vokst seg store i mars.

April er måneden for å så nesten alt som ikke er sådd tidligere. Nå er det tilstrekkelig lys i vinduskarmen for oppal av småplanter, men det er likevel en fordel med lavere temperatur enn vi har i stue og kjøkken. Jo høyere temperatur, jo mer lys behøves det.
På friland sår vi salat og spinat (kanskje til og med runde to), gulrot og pastinakk m.fl., og nærmere mai kan vi så nesten alt – men vi må selvsagt ta hensyn til forholdene der vi bor.

Du KAN plante ut småplanter av kål i heldige strøk, men da må de passes nøye med fiberduk hvis det meldes veldig kaldt vær.

Gjødsle plenen hvis den er kommet i vekst. Det samme gjelder nyplantede, vintergrønne vekster, som ofte er litt blasse eller brunlige etter vinteren – og alle andre planter som har startet veksten og har behov for tilførsel av næring. Eldre, godt etablerte busker og trær klarer som regel å skaffe det de trenger på egen hånd.

Grav ned bokashi, spre kompost.

Høst all jordskokk, men plukk ut store og fine knoller som settes ned på nytt.

Hvis april er kald, må kanskje alle disse utendørs oppgavene utsettes til mai.

 

Mai

Rydde, kompostere hageavfall, ev. la det ligge i bedet som jorddekke/forbedring. Brenn syke plantedeler. Ikke spre avfall fra uønskede arter til naturen.

Beskjær roser når bjørka har blader så store som museører.

Klipp plenen når gresset passerer 5 cm lengde

Sette poteter og setteløk, om jorda har rukket å bli varm nok (8 grader). Plant ut forkultiverte planter som tåler litt kulde – kål, erteplanter, ringblomster.

Legg jorddekke i bed og senger der det er bar jord. Det holder på fuktighet, begrenser forekomst av ugress, stabiliserer jordtemperaturen og mater mikrolivet i jorda. Jorddekket kan bestå av halm, tang, gressklipp, ugress du har revet opp, halvomdannet kompost, løv osv.

Plant nye vekster i hagen. Nå passer det å dele høstblomstrende stauder.

Ta et skikkelig ugress-jafs så stauder og andre planter får komme seg opp og overta herredømmet.

Herde forkultiverte småplanter før de skal plantes ut.

Plant georgineknoller og lignende i potter innendørs for en tidligere start.

Juni

Beskjære/trimme/pinsere bartrær.
Beskjære/tynne tidligblomstrende busker så snart blomstringen er over.

Gjødsle i hagen – selv om du gjødslet en runde i mai. Det er fordelaktig å gjødsle ofte og lite heller enn mye og sjelden – og juni er kanskje vekstmåneden framfor alle, der behovet er størst. Grunngjødsle i kjøkkenhagen før såing og planting.

Så kålvekster i begynnelsen av juni hvis du vil ha en sen avling. På friland rekker vi en ny runde med beter og ringblomst, salat og andre bladgrønnsaker m.m.

Alle forkultiverte, herdede planter kan plantes ut på sitt tiltenkte voksested, gjerne med jorddekke rundt – men vær sikker på at faren for frost er over før du planter ut varmekjære vekster som squash og gresskar.
Beskytt plantene med insektnett eller fiberduk hvis du plages med flygende, eggleggende skurker, og hold et ekstra godt øye med sneglebestanden mens plantene er små. Snegler liker små, ferske planter bedre enn grove, godt voksne.

Nå er det ganske trygt å pøse på med sommerblomster i krukker og bed. Georgineknoller, gladioler og andre ømtålige knollplanter kan plantes ut når faren for frost er over. Husk å vanne, plantene er sårbare den første tida etter planting.

Støtt opp høye stauder -FØR de rekker å velte.

 

 

Juli

Juli er feriemåneden for mange, og tiden for å nyte 🙂 Spise bær, prøve de første grønnsakene. Men noen oppgaver må og kan vi (eller sommervikaren) ta:

Å vanne krukker og kjøkkenhage
Å tynne i plommekarten, og kanskje i eplekarten også
Å knipe av visne sommerblomster for å stimulere til fortsatt blomstring
Å supplere med gjødsel, spesielt på grønnsakene – litt og ofte er bra
Å etterfylle på jorddekket
Å ta affære mot kraftige lusangrep – spyl bort eller klem med fingrene
Å rusle bedagelig rundt eller sitte og se på den frodige hagen med en kaffe, te, is, øl eller andre godsaker i hånda 🙂

 

August

Høstetid for mye av det som vokser i kjøkkenhagen. Tomme områder etter høsting kan dekkes med kompost eller tilsås med grønngjødselfrø. Det er også tid til enda en omgang med bladgrønt, selv om det ikke rekker å vokse seg så stort – salat, ruccola, reddik, spinat.

Tørk urter.

Ta en ny omgang med ugressrensing.

Stuss hekken på nytt hvis du vil opprettholde en stram fasong. Hekker kan med fordel trimmes flere ganger i løpet av sesongen, men husk at GROV beskjæring foretas tidlig om våren før knoppsprett.

Ikke mer gjødsel til flerårige planter nå, det nærmer seg hviletid. (Sommerblomster kan gjødsles hele vekstperioden)

Engletrompet, agapanthus og pelargonium må flytte inn så snart frosten truer. Unngå at det blir søkkvått i potta før de blir tatt inn.
Grav opp og ta inn georgineknoller, begoniaknoller o.l. etter første frostnatt. La dem tørke før de lagres for vinteren.

 

September

 

Høst resten av grønnsakene i kjøkkenhagen, unntatt purre, grønnkål, vinterkål og rosenkål, som trenger tid og tåler noe kulde. Poteter kan stå til over første frostnatt

Legg blomsterløker, sank frø.

Del vårblomstrende stauder.

Hvis innholdet i krukkene har blitt litt slitent, bytt ut til andre planter som tåler litt kulde.

Ta inn oliven og sitrustrær som har tilbrakt sommeren ute. Oppbevares best lyst og kjølig gjennom vinteren.

Høst de siste tomatene før frosten. Umodne tomater kan ettermodnes innendørs.

Nå er det fint å plante nye trær, busker og stauder.

 

Oktober

Ta inn planter som ikke tåler vinteren, men som du gjerne vil beholde. Det kan være kjempeverbena, rosmarin, roser i krukke, prydgress og andre stauder – alt mulig som ikke er hardført nok der du bor. Hortensia (Hydrangea macrophylla) tåler kanskje vinteren, men trenger lang sesong for å blomstre, og bør også tas med inn for å få en tidlig start om våren. Oppbevar kjølig.

Sett ny hvitløk – husk å bruke sertifisert setteløk for å unngå spredning av sykdommer/skadegjørere.

Ryddetid – tøm krukker og oppbevar dem opp ned og så tørt som mulig hvis du må ha dem ute. Krukker med helårsbeplantning heves med klosser e. l., slik at de ikke fryser fast i underlaget. Hvis de fryser fast blir de tette og kan fylles med vann og is, noe som er ugunstig både for krukkene og plantene. Sett krukkene under tak eller inntil veggen hvis mulig.

Fjern nedfallsfrukt, som kan tiltrekke seg mus og rotter.

November

Hvis jorda ikke er frosset ennå, kan du fortsatt sette blomsterløker og plante busker og trær i hagen – så sant det er normalt hardføre vekster for ditt distrikt.

Dekk litt sarte planter med granbar. Skjerm vintergrønt som er utsatt for sol og vind, men vent til telen har satt seg. 

Har du fortsatt grønnsaker i kjøkkenhagen, kan det være lurt å høste det siste nå – plutselig kommer vinteren for fullt.

Desember

Adventstid og julemåned, den pynteglade kan finne mange fine dekorasjonsmaterialer i hagen.
Men kanskje er man midlertidig mett av hage, kanskje er det naturlig med en pause før neste syklus?

GOD JUL wink