
Alle planter må ha vann. Potteplanter, trær, grønnsaker, stauder osv. – vann er livsnødvendig for dem alle.
En plante som er godt etablert i moder jord, har sjelden behov for vanning utover det naturen serverer, i alle fall ikke her i Trøndelag. Dessuten er det bra om planten ikke har det alt for lett – den må gjerne få bruke sine evner til å utvikle et sterkt rotnett som takler variasjon i vanntilgangen.
Men likevel finnes det situasjoner som krever ekstra tiltak: Tørkeperioder kan tross alt forekomme. Og noen ganger har vi kanskje plantet en vekst der det egentlig ikke var dyp nok jord, eller vi har vært ufornuftige (eller håpefulle!) og satt en vannkrevende vekst på et sted med karrige forhold – da må vi være påpasselige med hjelpetiltak hvis regnet uteblir.
Ved planting kan det også være nødvendig å vanne. Når planten kommer i jorda, skal den bruke noe tid på å etablere det fine, forgreinede rotsystemet den må ha for å sikre tilstrekkelig vannforsyning på egen hånd.
- Hvis det er nødvendig å vanne: Vann MYE på en gang, mer enn du sannsynligvis tror du trenger. Stikk fingrene godt ned i jorda og kjenn etter. Hvis jordlaget er fuktig øverst, men tørt nedover, vil røttene søke oppover og bli sårbare. Røttene skal ned – sørg for ordentlig rotbløyte når du først er i gang. Hvis du planter i en periode med tørt og varmt sommervær, er det smart å vanne hele planten, så vel som jorda. Da minsker fordamping via løv/bar, og planten blir mindre utsatt for stress.
På friland er det knapt mulig å drukne planter ved vanning, men i ei potte kan det skje. Røttene skal suge opp vann, men de må også ha luft for ikke å råtne. Jorda i potter tørker ut mye lettere enn jorda i et bed eller på åkeren, og må derfor passes godt med vanning i tørkeperioder. Men hvis potta er tett, er det drukningsfaren som er størst.
- Husk drenering og hull i bunnen slik at overflødig vann kan renne ut. Alltid!
- Inneplanter: Følg med i tette potteskjulere, slik at det ikke blir stående vann i bunnen.
Potteplanter har varierende behov for vann, men generelt er det større fare for å drukne en potteplante, enn at den tørker til døde. Finn ut hva den aktuelle planten heter, les om hvilke forhold den lever under der den kommer fra, observer og bli kjent med den, så vil du etter hvert utvikle radar for vanningsbehovet. Løft gjerne på potta for å kjenne om den er lett og tørr, eller tung og våt. Ved tvil: Stikk fingeren i jorda. Tørt helt ned – trenger vann. Lett fuktig – klarer seg en stund til, men må kanskje vannes snart. Søkkvåt – ikke mer vann nå, tvert i mot har den best av å få tørke.
Det er lett å gå ut fra at en plante som henger og er slapp trenger vann, men noen ganger kan det være overvanning som er problemet. Derfor er det viktig å ta en liten sjekk på tilstanden i potta før man pøser på.
Kaktuser og sukkulenter er tingen for den som gjerne vil tenke minst mulig på vanning, de kan lagre vann og tære på det i lange perioder. Det er bare en fordel at de får tørke godt ut, og så få ei skikkelig rotbløyte en sjelden gang i blant. En sukkulent kan i grunnen overlates til seg selv helt til den begynner skrumpe inn. Den er fortsatt langt unna dødsfare, men viser tegn til at lagrene er i ferd med å tømmes.
Noen føler behov for en oppskrift på hvor ofte de skal vanne, men her er det ingen fasit. Det gjelder bare å følge litt med på hvordan plantene har det.

Siste kommentarer