Unngå vårtørke

Når vinter går over i vår, er vi kanskje litt lettet på hageplantenes vegne. Puh, tenker vi, nå blir det ikke mer farlig kulde. Sola varmer  godt, og frisk vårvind sørger for at snø og is smelter fortere og tørker bort. Fantastisk!

Men det er akkurat da det kan være veldig smart å passe litt ekstra på. De flotte, luftige vårdagene med etterlengtet solvarme på  frosne kropper –  det KAN være lumske saker for plantene.

Våre stedegne, vel tilpassete planteslag takler forholdene. DE lar seg sjelden lure av tidlige, forføreriske blaff av varme. De er programmert til å vite når det er trygt å sette i gang med årets vekst. Andre, med ‘fremmed’ genetikk, kan komme i skade for å opptre i overkant optimistisk og lettsindig. Risikoen for å få seg en trøkk, er større da.

Men alt i alt er det en utfordrende situasjon for en del planter (spesielt vintergrønne), at vårsol og vårvind effektivt varmer og tørker mens jorda ennå er frossen. Varmen lokker planten til å starte fotosyntese, men røttene får ikke tak i fuktigheten den er avhengig av for å holde det gående. Vind og varme øker i tillegg fordampingen, og resultatet er tørkeskader.

Dette hjelper:

  • Flytte krukkeplanter bort fra sol og vind.
  • Hvis plantene ikke kan flyttes, skjerm med skyggevev, granbar eller andre luftige materialer.
  • Vann, vann, vann! Brusevanning med fin dusj på nåler og blader reduserer fordamping, vann flere ganger om dagen.Det gjør ingenting om det er kuldegrader. Gjør det samme med roser. Dekk plantene med snø, om du har. Snøen isolerer og beskytter, og avgir fuktighet når den smelter. Vær raus med vanning ved røttene så fort jorda tiner opp og klarer å trekke til seg vannet.
  • Håpe på en fuktig vår med masse gråvær…..               NEIDA!! laughing Klart vi skal nyte alt vi får av tidlig vårsol. Vi bare passer litt på, så ordner det seg fint cool