I dag er de fleste prydplanter som fås kjøpt til hagen, roser inkludert, dyrket i potter. Da har de et fungerende rotsystem med seg i potta, og kan plantes når som helst i sesongen. Dette i  motsetning til barrotsplanter, som bør plantes vår eller høst.

Planting er ikke vanskelig, men det finnes noen feller – og noen gode tips.
En generell regel for planting av trær, er at de ikke må få jord lenger oppover stammen enn det de har i potta. Det kan medføre dødsfare å bryte dette prinsippet, fordi jord oppover stammen kan ødelegge barken, og dermed bryte forsyningslinjene.

En rose, derimot, BØR plantes dypt. Den bør graves så dypt ned at podestedet havner 10-15 cm under jorda. Podestedet vises som en fortykkelse eller kul på stammen, like under greinene.
Det kan fortone seg litt brutalt å bokstavelig talt begrave det meste av planten du fikk med hjem fra hagesenteret, men rosen tåler vinteren bedre på den måten. Det er dessuten mindre risiko for å få masse villskudd. Villskudd er skudd fra rota, og er ikke den sorten du vil ha. Rosesorten du VIL ha, vokser ut over podestedet. Hvis man får villskudd, bør man grave seg ned til rota og rive det av.

Roser er så mangt, fra engangsblomstrende, enkle villrosetyper til krevende og mer sårbare klase- og stilkroser. I naturen ser vi at nyperoser vokser på de utroligste steder, der det knapt finnes annet enn stein og karrig jord. Men vi bør gi rosene i hagen bedre forhold enn som så, og jo ‘finere’ rose, jo viktigere blir det å ha dyp, næringsrik jord som holder på fuktighet, men som samtidig er godt drenert. Kukompost er god tilsetning ved planting, den forbedrer jordstrukturen og gir mild gjødseleffekt. Hvis jorda er veldig tung og leireholdig. er det fint å blande inn sand.

Den som liker klematis, kan godt ‘slenge’ en ned i plantehullet sammen med rosen. De trives under samme forhold, og begge skal plantes dypt – og vakkert blir det 🙂