Med tanke på hvordan vinteren har vært her i distriktet, er det rimelig å anta at livet nå er tøft for mange av våre overvintrende hageplanter, særlig de vintergrønne. Vi har hatt langvarig og til dels hard kulde, og lite regn og mildvær. Noen steder er det fortsatt mye snø, men andre steder har vært utsatt for mye barfrost – som i denne sammenhengen er uheldig. Nå om dagen er det mye sol og tørt vær, men veldig kaldt om natta. Telen går dypt i jorda, og plantene har ingen mulighet til å skaffe seg fuktighet.
Det er nå, med årstidens lys og solvarme, det virkelig blir kritisk. Plantene vil ut av vinterhvilen og starte vekstsesongen, men har ikke tilgang på vann. Solvarmen øker dessuten fordampingen fra blader og nåler. Planter som står i skygge eller planter som er blitt påkledd skyggevev som beskyttelse mot sol og vind, har bedre sjanser, mens planter i solveggen er veldig utsatte. Resultatet kan bli stygge tørkeskader – eller at planten rett og slett dør.
Hva kan vi gjøre for å prøve å hindre at dette skjer?
Svaret er: vann, vann, vann! Brusevanning med fin dusj på nåler og blader for å redusere fordamping, gjerne flere ganger om dagen.Det gjør ingenting om det er kuldegrader. Gjør det samme med roser. Dekk plantene med snø, om du har. Snøen isolerer og beskytter, og avgir fuktighet når den smelter. Vær raus med vanning ved røttene så fort jorda tiner opp og klarer å trekke til seg vannet.
Ut over disse tiltakene, må vi vel bare akseptere at naturen tar innersvingen på en håndfull hagekultivarer i blant -.
Følg oss på Instagram 🙂
Siste kommentarer