Planter er levende vesener. Deres utvikling er et resultat av forholdene de lever under. Når våre planter forlater hagesenteret og blir med kunden hjem, skal de være friske og vitale. Garantien vi kan stille da, er såkalt VEKSTGARANTI, dvs at plantene vil fortsette å vokse gjennom sesongen – forutsatt at de får stilt sine grunnleggende behov. Felles for alle planter (med noen veldig sære unntak) er behovet for vann, lys og næring.

Det kan forekomme at en busk eller et tre som selges tidlig om våren, før løvsprett, viser seg å være et svakt eksemplar med dårlig vekstkraft. Den har kanskje fått en rotskade i løpet av vinteren. Kanskje er den til og med død. I sånne tilfeller skal planten selvfølgelig erstattes.

Men det vil ikke være grunnlag for å erstatte en plante som er livløs etter vinteren hvis den var frisk og i vekst da den ble solgt året før.

Det er mange ting som kan påvirke plantenes utvikling i god eller dårlig retning. Tørke, vind, hvordan man planter, jordsmonn, vann, næringstilførsel, frost, skygge osv. Trær kan dø hvis de plantes for dypt. Noen blomster blir stygge hvis de får vann på seg, og bør stå under tak. En busk som plantes i dårlig eller grunn jord, kan trives bra i noen år, men så stagnere helt. En plante som står ute i regnet i tett potte, vil drukne – osv. osv.

Vi i hagesenteret går inn for å informere kundene om stell av den aktuelle planten, spesielt når det gjelder å unngå feil som kan ta livet av den. Plantens ve og vel er ikke lenger vårt ansvar når den forlater oss, men vi ønsker selvsagt at kunden skal lykkes og oppleve glede over vekst og blomstring. Utover de viktigste rådene, er  det fortsatt mye som kan sies om planters behov – og vi deler gjerne vår kunnskap med kundene. Men i en hektisk hverdag vil det ikke være mulig for oss å være hundre prosent utfyllende på stell av hver enkelt plante som selges, eller være hundre prosent oppdatert på kunnskap om hver og en av de fem-seks tusen sortene vi har her.

I tillegg til det vi alle kan gjøre oss skyldige i «brukerfeil» når vi behandler planter, finnes det noen fenomener vi ikke har noen som helst kontroll over – også kalt Naturen! Siste vinter og vår (2018) var et eksempel på at naturen kan ta innersvingen på oss. Langvarig kulde og standhaftig tele, og tørt vær med sol og vind, har ført til at mange planter her i distriktet har fått tørkeskader eller rett og slett har dødd av tørke.

Nå har vi kanskje gitt inntrykk av at det er en komplisert sak å dyrke planter i hagen.

Neida 🙂 Det er relativt enkelt – for det meste går det helt fint! Men av og til går det galt, og da er det greit å vite hva som er vårt ansvar og hva som er kundenes ansvar.  God plantesommer! 🙂

 


Følg oss på Instagram